2012. március 27., kedd

Túlsúly

Egy 2008-2009-es felmérés szerint Magyarország az 5. helyen áll az EU tagállamok között a túlsúlyosok ranglistáján a 18 év feletti korosztályban (ezen belül a túlsúlyos férfiak ranglistáján a 3.).


Ki és mi ezért a felelős? Talán túlságosan el vagyunk kényelmesedve, nem mozgunk eleget, egészségtelenül táplálkozunk vagy a génjeinkben van? Bevallom őszintén, én is túlsúlyosnak érzem magam és most elkezdtem dolgozni azért, hogy ne így legyen. Az egészségtelen táplálkozás az egyik fő felelős. A termékekben lévő ízfokozóknak köszönhetően mind többet szeretnénk zabálni a boltok polcain található egészségtelenebbnél egészségtelenebb élelmiszerekből. Olyan felesleges dolgokat eszünk meg, amik nem szükségesek a szervezetünk számára és túlzott fogyasztásuk betegségekhez vezet. A mozgáshiány rásegít erre, ugyanis a bevitt kalória nagy része nem hasznosul mozgási energiává, így szervezetünkben lerakódnak a fehérjék, zsírok és egyebek, azokat nem égetjük el. A fiatalok pl. egyes oktatási intézményekben nem vesznek részt a testnevelés órákon, illetve passzívak. A televízió és az Internet pedig szintén többeket megakadályoz a mozgásban, mert a mindennél fontosabb "kedvenc" sorozatokat nem lehet kihagyni, így az ember ott ragad a TV előtt egy zacskó chipsszel és egy sörrel a kezében. No comment. :)
Tudatos táplálkozással és mozgással még azok számára is megelőzhető az elhízás, akik genetikai okokból hajlamosak rá. A kóros elhízás többek között szív- és érrendszeri problémákhoz vezet, ami az egyik leggyakoribb halálok Magyarországon. Előfordulhat még vizesedés, köszvény, valamint csont-, izületi- és izomproblémák, stb.
A helyes táplálkozás érdekében érdemes körülnézni az Interneten, de vigyázzunk, mert nem szabad mindent elhinni. A mozgást pedig nem feltétlenül a konditeremben kell elképzelni. Lehet dolgozni a kertben (már akinek van) vagy lehet kerékpározni is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése