2012. március 22., csütörtök

Szennyvíztisztítás kompakt tisztítóművel

Jár az agyam folyamatosan, hogy miket lehetne megvalósítani annak érdekében, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a közműszolgáltatóknak. A vízszerzésre ásott kút áll rendelkezésünkre, ezt tervezem elsődleges vízforrásként kialakítani majd (szükséges az ivóvíz minőségű víz előállítása is), de erről írok később.
Ha saját vízforrást használunk, akkor viszont legálisan nem engedhetem a szennyvizet a csatornahálózatba. Ennek megfelelően meg kell tisztítani a szennyvizet és azt vagy újra felhasználni vagy pedig elszikkasztani. Sok településen nem engedélyezik a szikkasztást, így marad az újrahasznosítás. Öntözővíznek tökéletes, és akinek lehetősége van, az még újbóli wc-öblítésre is felhasználhatja, stb.
Meg kell jegyeznem, hogy kizárólag minősített gyártó által forgalmazott szennyvíztisztító művet lehet telepíteni (sok településen ezekkel szemben is akadályokat állítanak, hiszen a közműlobbi ugyanolyan erős, mint pl. a gyógyszeripar).
A háztartásban különböző minőségű szennyvizek keletkeznek (szürke, fekete), ezeknek a kezelése más-más eljárást igényel. Mivel a mi házunk úgy van kialakítva, hogy ez egybe folyik (fekália a fürdővízzel, mosóvízzel, stb. keveredik), ezért ennek megfelelő rendszert kell választani.
Rengeteget kerestem az Interneten és sok információt gyűjtöttem annak érdekében, hogy megtaláljam a számomra legoptimálisabb megoldást. Kétséget kizáróan az lenne a legjobb, ha a szennyvízzel valamilyen módon (pl. biogáz) villamos energiát is tudnék fejleszteni. Ez nálunk sajnos nem megoldható, ugyanis a gáz alapjául szolgáló nyersanyagot úgy kellene beszereznem, mert nem termelődik annyi, amennyire szükség van, így nem lenne gazdaságos egy ilyen reaktor kiépítése (erről is írok a későbbiekben).
Marad tehát egy kompakt víztisztító. Találtam egy céget, és korrekt árajánlatot adtak (persze a költségvetésből még hiányzik az összeg), de érdemes elgondolkozni rajta. Nem elfeledve, hogy hosszútávra tervezzük az ilyen beruházásokat, de a megtérülést is figyelembe kell venni.


Alapvetően nem kell sok szempontot mérlegelnünk, ugyanis a méretet (teljesítményt) az átfolyó szennyvíz mennyisége fogja megadni. Ennek megfelelően családi házak esetén a házban állandó jelleggel tartózkodó személyek számát veszik figyelembe a gyártók és átlagos vízfelhasználással számolnak. Ezek a tisztítóművek hasonló módon működnek, mint a nagy kommunális szennyvíztisztítók.
Természetesen nem elhanyagolható a helyigény sem. Az általam fellelt, a Senex Kft. által forgalmazott AT 6-50 tisztítónak elhanyagolható a helyigénye, azonban nem csak ezzel kell számolni, hanem azzal is, hogy ha újra akarjuk hasznosítani a megtisztított vizet, akkor szükségünk lesz egy víztározóra (ez mérettől függően foglal helyet), valamint szikkasztás esetén egy szikkasztómezőre.


Számolni kell azzal is, hogy egy négy fős család esetén évente mintegy 0,5 m3 szennyvíziszap keletkezik. Biológiai tisztító révén ez stabilizált és nem fertőző. Földdel és komposzttal keverve trágyázásra alkalmas.

Itt megtekinthető a szennyvíztisztító leírása és az árajánlat, amit kaptam:


Terveim szerint egy ehhez hasonló (vagy pont ez) rendszer kielégítené az igényeinket. Rendelkezésünkre áll még egy 16 m3-es falazott víztározó is, amit fel tudunk használni átmeneti tárolásra és egy öntözőrendszer bázisát képezheti. Elképzelhető az is, hogy a szennyvíz el lesz szikkasztva, mert a csapadékvíz jobban megfelel öntözési célra, így a víztározó lehet, hogy esővízgyűjtő lesz. (A havi átlag 13 m3 vízfogyasztásunkkal számolva pedig a téli időszakban gondok lehetnek, ha megtelne a tároló a tisztított vízzel. Áprilistól októberig  nincs gond a hasznosítással, de télen akadhat, bár megoldható túlfolyóval és szikkasztóval...)

Mindent összevetve, a szennyvíztisztítás megvalósítása is csak egy komplett rendszer keretében térül meg viszonylag rövid időn belül. Akkor, ha van saját vízforrásunk és a tisztított vizet is hasznosítani tudjuk. A lényeg azonban, hogy környezetbarát technológiát alkalmazva megmenekülünk a közműszolgáltatók elnyomásától...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése