2012. március 28., szerda

Szennyvízcsatorna vagy saját tisztító?

A szennyvízkezelés mindig is fontos kérdés volt a környezetvédelem szempontjából. A rendszerváltás után megkezdődött az ország intenzív csatornázása. Korábban csak a városokban volt szennyvízcsatorna, aztán folyamatosan vonták be a rendszerbe a falvakat is. A projektek pályázati pénzekből és nem kevés lakossági hozzájárulással valósultak meg.


Mint egy korábbi postomban is írtam, már elkezdtem nézelődni a saját szennyvíztisztító után, ugyanis az emelkedő víz- és csatornadíjak miatt keresni kell egy olyan megoldást, amivel hosszú távon a rezsiköltségek csökkenthetők. Sajnos az önellátás megvalósítása nagy pénzekbe kerül, főleg úgy, hogy csak minősített rendszereket engedélyeznek. Már találtam néhány elfogadhatóbb rendszert, de még mindig magas az ára és a megtérülési idejük bőven 10 év körül van, de hát hosszú távra tervezünk. Saját tisztítóval azonban a megtisztított szennyvizet és szennyvíziszapot újra tudjuk hasznosítani (legalábbis kertes, családi házas környezetben). Örök dilemma, hogy megéri-e az egész beruházás, mert nem kevés összeget emészt fel. Ha pedig már rákötöttünk a csatornára és feltöltöttük a régi emésztőt, akkor ezeknek a megvalósítási költsége is hozzájön a saját tisztító árához és számolnunk kell a korábbi rendszerek megtérülésével is.
Nem tudhatjuk viszont, hogy 1, 2 vagy akár 10 év múlva mennyi csatornadíjat kell fizetnünk. Kevesebbet bizonyára nem. Mondom ezt annak tudatában, hogy azok a közművek is elöregszenek, szükség lesz a cseréjükre, ami nem kevés költségbe kerül és ez nem az ügyfelek, hanem a szolgáltató feladata. Emellett a közműszolgáltatók még profitorientáltak is (hogy süljön ki a szemük! :) ).
A kiszolgáltatottság azonban rossz érzés. Nyugdíjunk már nem lesz, így már csak ez miatt is érdemes elgondolkozni azon, hogy hosszú távon muszáj megvalósítanunk egy olyan környezetet magunknak, ahol nem kell rezsiköltségeket (vagy csak kis mértékben) fizetnünk, ha már a bevételi oldalon nem fog mutatkozni szinte semmi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése