2012. március 29., csütörtök

Siralmas szőlőtermesztési adatok

Ismét az mti hírei között kutakodva akadtam rá a következő két KSH diagramra:Jól látható, hogy a betakarított mennyiség jóval nagyobb mértékben csökkent, mint a terület. Ez annyit jelent, hogy az egy hektárra jutó termésátlag iszonyatos mértékben csökkent az elmúlt egy évtized alatt. A szőlőművelés idő- és pénzigényes. A folyamatosan dráguló (már extrém árkategóriába sorolható) növényvédő szereknek köszönhetően sokan lemondanak a szőlő termesztéséről, mert nem éri meg. Az új fajták pedig kevésbé ellenállóak a betegségeknek, így nem várható akkora élettartam, mint pl. a sok-sok évtizeddel ezelőtt telepített tőkék esetén.
Ha kiveséznénk a KSH statisztikáit, akkor szinte majdnem bizonyossá válna, hogy többségében a kistermelők területei és termésmennyisége a csökkenés fő oka. A nagy szőlőbirtokok továbbra is élnek és virulnak.

Van egy jó hír is a fentiekhez, ugyanis a VM egy átcsoportosítással több támogatást nyújt a szőlő- és bortermelőknek (alapos a gyanúm, hogy a nagy részét a nagyüzemi termelők fogják "lenyúlni"). Erről a cikk idézve itt:

"VM: több forrást kapnak a szőlő- és bortermelők

    Budapest, 2012. március 29., csütörtök (MTI) - Újabb forrásokat - mintegy 6,5 milliárd forintot - csoportosít át a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására - közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel.

    A 2012-re eredetileg tervezett 5,5 milliárd forint kevés volt arra, hogy minden támogatási igényt jóváhagyjon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), még mintegy 700 kérelmező várja, hogy nemzeti forrásból felszabaduló pénzek átcsoportosításával megújíthassa szőlőültetvényeit a következő években.
    A szőlő- és bortermelők az újabb forrással összesen mintegy 12 milliárd forintos összeghez jutnak idén és jövőre ültetvényeik átalakítására. Az MVH először a fiatal gazdálkodók egyéni terveit hagyja jóvá, ezután az eredetileg benyújtott egyéni tervek beérkezési sorrendje alapján dönt. 
    Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már aláírta a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és -átállításának szabályozásáról szóló rendeletmódosítást, amely március 31-től hatályos. A VM célja a módosítással, hogy minden, a szőlő- és bortermelőknek felszabadítható forrást, a szőlőültetvények megújítására lehessen fordítani.
    A szaktárca a jogszabály-módosítással lehetővé teszi, hogy az MVH a keretkimerülés miatt elutasított egyéni terveket is elfogadhassa. Azoknak a gazdálkodóknak, akiket keretkimerülés miatt tavaly elutasítottak, ez év április 20-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy továbbra is fenntartják ültetvény-korszerűsítési szándékukat. Újabb egyéni terv befogadására nincs lehetőség. 
    A VM arra is emlékeztet, hogy az unió 2015-től el akarja törölni a szőlőtelepítési szabályozást. Ez a tömegborok előállítóinak kedvezne, ezért Magyarország nem támogatja a szőlőtelepítés liberalizációját - tartalmazza a közlemény.

gcv \ gpp"

Az utolsó bekezdést javaslom újra és újra elolvasni, hogy jobban felfogjuk. Ebből is kiderül, hogy az EU-ban nem a minőség, hanem a mennyiség számít. Az olcsó külföldi borok már elárasztották a boltok polcait és télen is tudunk vásárolni szép, nagyszemű, ámde ízetlen külföldi szőlőt. Valóban erre van szükségünk? Legyenek igényeink és ragaszkodjunk a magyar szőlőhöz és magyar borhoz. Saját magunk ellátására igazán nem igényel nagy ráfordítást néhány tőke csemegeszőlő vagy pár sor a bornak. Termeljünk csak keveset, saját magunknak és nem bánjuk meg. Hobbinak is jó és nem utolsó sorban tudjuk, hogy mit eszünk és mit iszunk... Ráadásul borban az igazság! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése