2012. március 5., hétfő

Öntözés rásegítés

Erősen lejtős területen élünk. A csapadék, ha hirtelen érkezik, akkor lerohan a felszínen. Ugyanez a helyzet az öntözéssel is. Mivel a gyökerek mélyen vannak, sok víz kell a hatékony öntözéshez. A köves talaj igencsak nehezíti a feladatunkat a kertben, ezért tavaly azt az ötletet vettük elő, hogy ásványvizes palackokat vágtunk el és leástuk a földbe, hogy a vizet közvetlenül a gyökérzónához, vagy legalábbis annak közelébe a lazább talajszerkezetbe juttassuk. Kísérleti jelleggel kezdtük el tavaly és jóval kevesebb ideig kellett locsolni, mert nem folyt el a víz a felszínen (a tányérazás sem tökéletes megoldás, mert a föld felszíne megtömörödik). A hatékonyságát azon is le tudtuk mérni, hogy a kajszifa levelei a nagy melegben igencsak kornyadoztak, de öntözés után fél-egy órán belül ismét egészségesen lógtak az ágakon. Nagyobb fák mellé 2-3 palackot is leáshatunk. Idén minden fa mellé kerülnek palackok. Legalább "újrahasznosítjuk" őket.3 megjegyzés:

  1. Az ötlet nagyon jó. Én is hasonló helyzetben vagyok egy mészköves hegyen lakom és ezen a megoldáson gondolkozom. Kiváncsi vagyok,hogy válik be majd nálad :)

    VálaszTörlés
  2. Az ötlet működik. A felső, tömörödött talajréteg helyett a víz egyből a gyökérzónába jut, ott jobban elterül a laza szerkezet miatt. Kb. fele annyi ideig kellett öntözni, mint "hagyományosan". Kajszifával néztem a hatást és nagy melegben sokkal hamarabb keltek életre a kókadt levelek, mint korábban. Kevesebb víz, nagyobb hatékonyság...

    VálaszTörlés
  3. na , szuper! remek, akkor én is alkalmazni fogom minden érintett helyen.Célravezető és olcsóbb is jóval így öntözni. Köszi SpaceCow ;)

    VálaszTörlés