2012. március 9., péntek

Margarin vs. vaj

A minap az egyik ismerősöm ismerőse osztotta meg az alábbi képet FB-n a mellékelt szöveggel:


"Kedves Ismerőseim! Nézzétek meg jól ezt a fotót, amit ma készitettem. Miután kaptam egy e-mailt, melyben tájékoztatnak, hogy a margarin milyen káros az egészségre, és a vajat reklámozták benne, és miután én ezt nem hittem el, gondoltam az e-mailben ajánlott próbát megcsinálom. Kitettem a tálcára egy kicsi sima margarint (a legnagyobb adag), egy másikat (bal sarok), ami a koleszterincsökkentő Provitamin margarin, és a jobb sarokban a sima vaj. Azt irták abban az e-mailben, hogy a margarin mennyire káros az egészségre, és ha kitesszük, akkor semmilyen állat nem fogja megkörnyékezni, A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy

MŰANYAG legyen:-((((( Hát nézzétek... a vajra ment minden hangya, a felső margarinra is ment 2-3, ami el is pusztult... és a vajat, ami természetes, azt kedvelik a hangyák és eszik. Vagyis, nekem bizonyosságot adott ez a próba arról, hogy mit etetnek velünk:-((("

Mi sem eszünk margarint már évek óta, ugyanis olvastunk már erről a tényről. Mindenesetre a reklámokban töretlenül népszerűsítik a "szívbarát" margarinokat, hogy minél többet vegyen belőlük a tudatlan vásárló és dögöljön meg mihamarabb. Talán még nincs késő, hogy változtassunk az étrendünkön és egészséges ételeket együnk. Nem mindig az az egészséges, amire mondják!! Ne higgyünk feltétlenül a reklámoknak! A "bifidus acti regularis" és más egyéb nemlétező, kitalált "jótékony" összetevők is csak a hangzatos nevük miatt érdekesek és az "(ál)tudományosnak" beállított varázsszavakkal jobban eladható a termék. Tudják jól a gyártók és a marketing szakembereik is, hogy mindenkinek fontos az egészsége és az élete, ezért az egészséges életmód iránti igényt keltik fel és elhitetik velünk, hogy a mérgeik jót tesznek... Ajánlott elgondolkozni a fenti képen... és aki továbbra is azokat a sz@rokat veszi, mert olcsóbb, könnyebben kenhetőbb, mint a vaj, az megérdemli, hogy szív- és érrendszeri problémák miatt szenvedjen.

9 megjegyzés:

  1. Hű, ezt a "tesztet" már én is sokszor hallottam, gondoltam majd nyáron kipróbálom, amikor sok bogárovics rohangál a kertben, de ezek szerint igaz. Szánalmas és elkeserítő, hogy miket árulnak a boltokban. Brrr.

    VálaszTörlés
  2. Én már nem próbálom ki! Sajnálom a pénzt rá! :) Nem véletlen, hogy nem eszünk margarint... ;)

    VálaszTörlés
  3. Te minden hülyeséget elhiszel, ami a lánclevelekben kering? Mi lenne, ha utána is néznél esetleg a témának? google: "margarin vs vaj"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kereshetsz a google-ban, de bebizonyosodott már az is, hogy a margarinok nem a legegészségesebbek a világon, csak jó a marketingjük. Én régen csak margarint ettem és nem vajat. Amióta kikerültek az étrendemből, plusz bekerült néhány más egyéb összetevő, azóta nincsenek szívproblémáim (tudni kell ehhez azt, hogy krónikus szívbetegséggel kezeltek több alkalommal is). Mindemellett más tapasztalat is előfordult margarinnal, de ez is meg lett írva a blogban. A madarak is felfordulnak tőle ugyanis. Amúgy meg nem a lánclevél alapján került fel a téma, hanem a kép alapján. Szerintem tesztelhető. Azon túl, ha utánaolvasol a google-ban fellelhető találatok alapján, akkor nagyon sok helyen bírálják a margarinokat, ugyanúgy a növényi olajokat is (a napraforgó és repceolajra gondolok), mivel a "zsírok" kezelése során transz-zsírsavak keletkeznek (ezek fellelhetők a margarinban és a növényi olajokban is) azok bizonyítottan jóval károsabbak a szervezetre, mint az állati zsiradékokban található telített zsírsavak. Az állati zsírok mértékletes használata nem annyira káros, mint a növényi zsiradékoké. Még egy példa: a nejemnek állandó szívritmus zavarai voltak és amióta a margarin és a napraforgóolaj kikerült az étrendünkből és mindent zsírral készítünk, ezek megszűntek...
      Tudod Sári, a marketing csodákra képes! Bármit el lehet adni jó marketinggel! Ha szívbarátként reklámozzák, attól még nem az! Lásd a Danone termékeit, amikről szintén kiderült, hogy semmiféle extra jótékony hatása nincs a bifidus acti regularisnak sem...

      Törlés
  4. És még egy link, csak a megvilágosodás kedvéért, hogy mit meg nem tesznek azért, hogy bármit eladjanak a tudatlan, primitív embereknek élelmiszer néven! És aki elhiszi azt, amit az agymosó reklámok sulykolnak belénk, hogy a szívbarát margarin jó nekünk, azt csak sajnálni tudom! http://www.youtube.com/watch?v=4MSPFFglSgE

    VálaszTörlés
  5. És azt ki mondja, és mire alapozza, hogy a vaj egészségesebb, áltudós álzseni barátaim?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor és miért kezdtek el margarint gyártani? A vaj története kicsit régebbre nyúlik vissza. Kedves "ismeretlen" aki nem meri vállalni magát, bizonyára tudod, hogy a média nagy úr. A "szívbarát" margarinok pedig jó üzletet jelentenek az élelmiszerkonszerneknek. Sok fogy ugyanis belőlük. Miből készülnek? Agyonvegyszerezett, műtrágyázott napraforgóból és repcéből, amit mindenféle műanyaggal kevernek, hogy megkapják az "élelmiszert". Nem hiszem, hogy áltudósnak, álzseninek kellene ahhoz lenni, hogy kimondjuk, a vaj egészségesebb. Feltéve, ha természetes alapanyagokból készül. Hidd el kedves "ismeretlen" "barátom", a házi vajnak párja nincs! ;)

      Törlés
  6. Egykori kolléganőm férje margaringyárban dolgozott. Ő mesélte, hogy hogyan készül a margarin, és hogy a férje nem hajlandó olyat enni, mert ő tényleg tisztában van vele miből van összekutyulva a "szívbarát". Azóta én sem vettem margarint. Ennek már majd 10 éve. A -magát halál tudatosnak mondott - szomszédasszonyom nagy szemekkel meredt rám amikor arról meséltem neki, hogy a gyerekeket margarinnal mérgezik az oviban. Ő azt hitte az nagyon jó, hiszen a reklámban is mondják.... a fejemet vertem a falba....

    VálaszTörlés
  7. Vannak páran, akik még mindig hisznek a reklámoknak, mert úgy gondolják, hogy amiről azt mondják, hogy egészséges, az az is. Szomorú, hogy az emberek nem a valódi tapasztalatoknak hisznek.

    VálaszTörlés