2012. március 15., csütörtök

Ciszterna

A víz kincs, egyre nagyobb kincs, így hát nem pazarolhatjuk és minden cseppjét a saját javunkra kell fordítani. A csapvíz egyre drágább, így már a luxus kategóriába tartozik, ha valaki azzal öntöz. A vegyszeres kezelés miatt pedig nem igazán tesz jót a növényeinknek sem. Bizonyított tény, hogy öntözésre a legmegfelelőbb a csapadékvíz. Ha van akár csak egy kis tetőfelületünk, érdemes felfogni a rajta összegyűlő vizet. Most írhatnék róla ezt-azt, de számos forrás szól a csapadékvíz hasznosításáról a neten.
Ha van lehetőségünk, akkor érdemes ciszternát építeni. Mielőtt azonban belevágnánk, nézzünk utána, hogy az adott tetőfelülethez mekkora tartály ajánlott, milyen anyagokból építsük, milyen szűrőrendszert integráljunk, stb.
Néhány kép a saját ciszternánkról (a szőlőhegyen nincs vezetékes vizünk):

Az esővíz hasznosítása nagyon mozgatja a fantáziámat, már csak azért is, mert hosszú távon rengeteget lehet spórolni vele, azon túl mivel lágy víz, szűrés után kiválóan alkalmas pl. mosásra, wc öblítésre, stb. A csapadékvíz felhasználása során nem kell aggódnunk, hogy vízkövesek lesznek a háztartási gépeink és a csővezetékeink.

Itt pedig egy nagyon jó link az esővíz hasznosításról: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése