2012. március 29., csütörtök

Az energiaipari zöld befektetések értéke meghaladta a 100 milliárd dollárt tavaly Európában


Budapest, 2012. március 29., csütörtök (MTI) - Az energiaipari zöld befektetések értéke 2011-ben meghaladta a 100 milliárd dollárt Európában, elsősorban a német és olasz napelem-telepítéseknek köszönhetően - ismerteti a májusi budapesti energetikai szakkiállítás alkalmából kiadott csütörtöki közleményében a Renexpo sajtóosztálya.

A közlemény rámutat: a zöld befektetések azért is különösen jelentősek, mert egyébként az energiaipari beruházások a gazdasági válság hatására erősen visszaestek. A napenergetikai befektetések egyértelműen az első helyre kerültek tavaly, megelőzve az eddig  élen álló szélenergiát. 
A tájékoztatás szerint a napenergia területén jelentős elmozdulás történt Magyarországon is. Több pályázat is elérhető, amelyekkel gazdaságosan telepíthető napelemes rendszer.
A családi házakon történő napelem felszerelésére az ország egész területéről lehet pályázni. A közlemény szerint a támogatás mértéke 30 százalékos, amelyhez 10-20-30 százalékos bónusztámogatás is elnyerhető. A pályázat feltétele az épület energetikai tanúsítványa. A nemzetközi energetikai szakkiállításon május 10-12-e között ott lesznek az Energiaközpont munkatársai, akik a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban részletes felvilágosítást tudnak adni. 
Napelemes rendszer épül a Szegedi Tudományegyetem épületeinek tetejére is. Az intézmény a Fenntartható Fejlődési Stratégia részeként 24 helyszínen 2754 napelemet telepít, így villamosenergia-igényének 7 százalékát állítja majd elő megújuló energiaforrásból. A beruházás várhatóan több mint 25 millió forintos villamosenergia-megtakarítást jelent évente. Az uniós támogatással megvalósuló beruházástól a szakemberek azt várják, hogy mintaprojekt lesz a közintézmények számára - tájékoztat a Renexpo.

gká \ guz

Hozzáfűzés: Számításaim szerint a támogatás nélküli napelemes beruházás megtérülése családi házak esetén 15-18 év. Támogatással (feltéve, ha az ember elnyeri) 10-12 év. A napelemek élettartama átlagosan 30-35 év, az inverterek és egyéb kiegészítők kb. 15 évet bírnak, sziget üzemű rendszerek esetén pedig az akkumulátorokat 5-10 évente cserélni kell. Ajánlott figyelembe venni ezeket az élettartamokat is, hiszen egy inverter ára teljesítménytől függően, akár az egymillió forint közelében is lehet. Szükséges tervet is készíttetni az engedélyezéshez, ami kb. 130 ezer forint körüli összeget kóstál.
Nagy dilemmát jelent számomra is, hogy milyen formában állítsam elő a villamos energiát, melyik az a mód, ami a lehető leghamarabb megtérül, a lehető legalacsonyabb a költsége és a leghatékonyabb. Sajnos még támogatással együtt is nagyon sokba kerülnek és több milliós önrészt kellene előteremteni hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése