2012. március 26., hétfő

Atomenergia

Bár nem tartozik az önfenntartó életmódhoz, hiszen házunk, lakásunk nem rendelkezhet saját atomerőművel, de környezetvédelmi szempontból mégis fontosnak tartom, hogy megemlítsem.
Az atomenergia az egyik legtisztább energiaként van számon tartva, hiszen a többi hőerőművel szemben nincs káros gázkibocsátása és jóval kevesebb hulladékmennyiség termelődik. Pozitív tulajdonságai mellett az atomenergia hasznosítása számos negatívummal is büszkélkedhet (na de melyik nem). Megfelelő biztonsági intézkedések mellett azonban ez sem veszélytelenebb, mint bármi más.
Az mti hírei között akadtam rá a következő grafikonokra:

Az atomenergia támogatottsága a világon, 2011 Ipsos felmérés, 2011. június.

A világ atombiztonsági rangsora (2011)

Az első grafikonon jól látszik, hogy jóval kevesebben támogatják az atomenergia felhasználását, mint amennyien ellenzik. Az országokat elnézve, lehet valami a tájékoztatásban. :) A legtöbben azért nem támogatják, mert félnek tőle és az elmúlt évtizedek atombalesetei (lásd Csernobil), ellenérzéseket váltanak ki az emberekben.
A másik oldalon pedig ott van a technológia. Napjainkban már többszörösen túlbiztosítják az újabb erőműveket, így a balesetek valószínűsége elég kicsi (bár jobb félni, mint megijedni). A második képen láthatjuk, hogy Magyarország a második helyen szerepel a világ atombiztonsági rangsorában. A vizsgált szempontok alapján messze megelőzzük az USA-t és Oroszországot, valamint az összes "atomnagyhatalmat" is.
Egy biztos: az atomenergia felhasználásához nem kell tarvágásban kivágni az erdőket, nem kell kamionszám szállítani a fűtőanyagot, így a környezet terhelése jóval kisebb lesz, mint a fosszilis forrásokat használó erőművek esetében.

Az atomerőművekről bővebben itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Atomer%C5%91m%C5%B1
Az atomenergiáról pedig itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Atomenergia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése