2012. február 25., szombat

A tyúk vagy a tojás?

Sokan nem is tudják, hogy mennyivel finomabb egy házi tyúkból készült húsleves, mennyivel másabb egy rántotta a házi, nem tápos tojásból. Összehasonlíthatatlan ízek. Ezen túl már nem is csodálkozhatunk, ha gazdaságosabb tyúkokat tartani, mint megvenni a boltban a jelenleg 2000 Ft/kg körüli áron kapható gyógyszeres, tápos csirkemellet, vagy a normális tojásokat, amik nem akkorák, mint egy fürjtojás és közel 50 Ft-ba kerülnek. Mondják, hogy nem éri meg baromfit tartani. Vajon miért nem? Szerintem megéri, már csak azért is, mert így legalább tudjuk, hogy mit eszünk. Nem utolsósorban pedig azért is megéri, mert a tyúkok szinte mindent megesznek. Ha van szemestakarmányunk, akkor nincs semmi gond, ezen felül az ételmaradékot is elpusztítják. A tyúktrágya pedig szintén hasznosítható...
4 megjegyzés:

 1. Kérdezni szeretnék!
  Tojótápot nem is adsz a pipiknek?
  Nekem azt mondták, hogy muszáj, egyébként nemfognak tojni.
  A téli időszakban átlagosan napi hány tojásod van?
  Az enyémek a tojótáp ellenére sem tojtak a hidegekben, napokig semmit.
  Kész ráfizetés :(!
  Viszont abban mélyen igazat adok, hogy összehasonlíthatatlanul nagyobb, és finomabb a házi tojás!

  VálaszTörlés
 2. Tojótáp max. télen, de ha van elég tápanyagdús élelem, akkor csak kis mennyiségben. Télen ösztönösen védekeznek azzal, hogy nem tojnak, ilyenkor lecsökken a tojásoknak a száma úgy 30-50%-ra is. Egy tyúk átlagosan 2-3 naponta tojik, de ha jól vannak tartva (vegyes élelmen), akkor 2 naponta mindig, de némelyik 3 naponta 2x is. Télen, ha hideg van átlagosan 4-5 naponta tojnak, de ez is sok mindentől függ, mert előfordulhat, hogy 3 naponta.

  VálaszTörlés
 3. Az enyemek egesz telen tojtak, az ot tyuktol volt napi minimum 4 tojas, de gyakrabban 5. En tojohibrideket tartok tojotapon, itt nem lehet szemestakarmanyt kapni, plane nem biot es nekem ez fontos szempont, tojotapbol van bio, hazhozszallitva :). London mellett elunk.

  VálaszTörlés
 4. Lájkolom Zsuzsi! Biotyúk a tuti! Ezek szerint életvitelszerűen éltek Angliában. Van kert is?

  VálaszTörlés