2012. február 13., hétfő

Szemléletváltás

Nem jó ez így! Változásra van szükség! Jelenlegi társadalmunkban mindenki függ mástól és mindent a pénz irányít. A kialakult világgazdasági helyzet bizonytalanságot szül. Veszélybe sodorja emberek, családok, nagyobb közösségek megélhetését, jólétét, biztonságát. Mi is az igazi jólét? Ha van nagy házunk? Van drága autónk? Van rengeteg pénzünk és gondolkodás nélkül bármit megvehetünk magunknak? Ez jelenti a jólétet? Vagy talán az, hogy szeretetben, boldogságban élünk egy olyan környezetben, ami nem fejt ki ránk káros hatásokat? Az utóbbira szavazok.
Ha az ember elér egy életszínvonalat, akkor nehezen adja alább. Pedig előbb-utóbb rákényszerül. Hisz tudjátok, egyszer fent, egyszer lent. Mennyivel kiegyensúlyozottabbak lehetnénk, ha nem kellene azzal foglalkoznunk, hogy van-e elég pénzünk arra, hogy befizessük a számlákat, élelmiszert vegyünk magunknak vagy éppen lesz-e pénz a gyógyszereinkre, az orvosi vizsgálatokra vagy az adókra.
Szemléletváltásra van szükség. Át kell értékelni az életünket. Meg kell határoznunk azokat a dolgokat, amik igazán fontosak az életünkben és a többit ki kell zárni belőlük, mert ha nem tesszük meg, akkor rövid életünk során nem lesz lehetőségünk igazán élni.
Mindenkinek adott a lehetőség egy jobb minőségű életre. Ez viszont nem feltétlenül a pénztől függ. Gyerekkoromban, amikor még nem a technika határozta meg életünket, akkor sokkal jobban éltünk. Ha így visszagondolok rá, akkor belátom, hogy igazam van. Bár akkor még a "szocialista diktatúrát" éltük, de nem is volt ennyi gondunk. Rengeteget kirándultunk, minden évben el tudtunk menni nyaralni és mindenünk megvolt, amire abban az időben egy átlag családnak szüksége lehetett. Aztán a rendszerváltásnak nevezett dolog után elkezdték tömni a fejünket mindenféle dologgal és a régi értékek helyére új, hamis értékek kerültek.
Eljött az az idő, amikor újra előkerültek a régi értékek (na nem a retro feeling miatt) és a gondolkodásom új irányt vett. Nem a rövid távú megtérülését tartom szem előtt a gondolataimnak, hanem hosszú távra kell tervezni. (Apropó! A mai helyzetben ki mer hosszú távra tervezni?)
Gondolkodj el azon, hogy most mi az, amit a leggyakrabban csinálsz. Ez a legfontosabb számodra az életben? Mire költesz a legtöbbet? Szükséged van rá egyáltalán? Egészséges életet élsz? Boldog vagy? A legtöbb embernél talán NEM a válasz.
Egy olyan világban, amiben igyekeznek kiölni belőlünk mindent, ami jó, ami igazi, érző emberré tesz, elég nehéz elhinni bármit is. Nehéz elhinni, hogy lehet úgy élni, hogy ne a pénz befolyásolja az életünket, nehéz olyan emberekkel körülvenni magunkat, akik nem érdekből vannak mellettünk, és nehéz megvalósítani az önfenntartást. Sokan hülyének nézik az embert, amikor arról beszél, hogy mennyivel jobb lehet az élete, ha a lehető legtöbb dolgot saját maga termel meg magának, függetlenné válik a pénzéhes, mindenkit kihasználó szolgáltatóktól és hogy nincs szüksége drága autóra, meg játékkonzolra és egyéb javakra, amiket csak pénzért lehet megkapni. A legtöbb ember a jólétet pénzben méri. Na de mi lesz velük akkor, ha a pénzük és a drága autójuk már nem fog semmit sem érni? Amikor nem tudnak megvenni semmit azokon az "értékeken"? A történelemben volt már rá számos példa. Ez bármikor bekövetkezhet.
Jobb felkészülni mindenféle változásra. Még az olyanokra is, amikre az "egyszerű" emberek nem számítanak. Előrelátónak kell lenni és fontos, hogy időben gondoskodjunk a jövőnkről. Az Internet hemzseg a mindenféle jóslatoktól és jövőképtől. Vajon bekövetkezik-e bármelyik is? Nem tudni. Azt viszont igen, hogy volt már néhány változás a világban, amit emberek nem úgy éltek meg, mint ahogy a világsajtóban napvilágot látott.
A legfontosabb ok, hogy más életet éljünk, az mégsem a gazdasági, politikai változások, hanem önmagunk miatt van. Akarjunk jót magunknak. Akarjunk egy egészségesebb, tisztább, jobb életet. Az anyagi függőség okozta stressz kihat a mindennapjainkra. Egyik pillanatról a másikra elveszíthetjük állásunkat, baleset érhet minket vagy súlyos betegség, akkor mit teszünk? Ha kiesnek a bevételeink, miből fizetjük a kiadásainkat? Nehéz dolgok ezek. Gondoljunk a jövőnkre!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése