2012. február 27., hétfő

Spórolás

Az egyik legegyszerűbb dolog, amivel közelíthetünk az önfenntartáshoz, az a spórolás. Néha nem is olyan egyszerű. Ha elértünk és megszoktunk valamit, akkor nehezen mondunk le róla. De igazából nem is mindig a lemondásról szól. Ha át tudjuk értékelni az életünket, akkor láthatjuk azt, hogy nem kevés esetben többet használunk, mint amire szükségünk van. Főleg energiából.
Mivel tudunk spórolni? Szinte bármin. Ha csak keveset is, de bizonyára megéri.

Az utóbbi időben feltűnt, hogy egyre többen haladnak az autójukkal lassabban (persze nem a felső kategóriás kocsikkal). Ez is egy módja a spórolásnak. Ha lassabban haladunk és tudunk tartani egy átlagsebességet, akkor alacsonyabb fogyasztással számolhatunk, ami annyit tesz, hogy több pénz marad a pénztárcánkban. Enyhe negatívum, hogy sok esetben időt vesztünk. Bár kis távolságoknál ez csak néhány percet jelent, ami elviselhető. Érdemes az autót is úgy megválasztani, hogy minél alacsonyabb legyen az üzemeltetése. Ebben nem csak a fogyasztás, hanem az alkatrész és szervízköltségek is benne foglaltatnak ugyebár.

A másik, amivel spórolni tudunk, az a vízfelhasználás. Rengeteget jelent, ha a hagyományos csaptelepek helyett egykaros, takarékos csaptelepeket szerelünk fel. Ezeket egy mozdulattal, gyorsan el tudjuk zárni és csak arra az időre engedjük meg (akkor sem a legnagyobb teljesítményükkel), amikor ténylegesen víz kell, hogy érje a bőrünket.
Mosáshoz és mosogatáshoz ajánlott víztakarékos gépeket venni, de kompromisszumokat kell kötni. Elsődleges szempontként a mosási-, mosogatási hatásfokot vegyük figyelembe. Ez a legfontosabb. A túlságosan víz- és áramtakarékos gépek ára annyival magasabb, hogy a gép élettartama során nem fog megtérülni, így az optimálisat kell választani és csak azért ne vegyük meg a "legtakarékosabb" gépet, hogy elmondhassuk azt, hogy olyanunk van, mert ezzel pénzt nem spórolunk. Felmérésekkel bizonyították, hogy egy háztartásban egy évben a hagyományos mosogatás 10 napot vesz el egy ember életéből.
Kényes kérdés a WC-k vízfelhasználása is. A legjobb a komposzt toalett lenne, esetleg a szürke vizet hasznosító wc-k. A legtöbb háztartásnak azonban a vízmű vezetékére van kötve a wc is. Használjunk olyan tartályokat, amik lehetőséget adnak a többfokozatú, vagy a fokozatmentes öblítésre. Így mindig annyi vízzel öblítünk, amennyire szükség van. Rengeteget spórolhatunk vele, főleg nagyobbacska család esetében.
Öntözni ne a csapvízzel öntözzünk, hanem gyűjtsünk össze csapadékvizet. A szobanövényeink is jobban szeretik, a kertről pedig nem beszélve. Ha nincs kút, akkor érdemes minél nagyobb vízgyűjtőt építenünk, de nagyobbacska hordók is megteszik. Szintén sokat spórolhatunk

A villamos energia szintén mindennapi életünk része. Optimalizálással jelentős összegeket spórolhatunk. Ha nem megoldható számunkra, hogy saját magunk, megújuló forrásból állítsunk elő villamosáramot, akkor sajnos rá vagyunk utalva a szolgáltatókra, akik erősen profitorientáltak. Az áramfelhasználásunk egyik jelentős részét a világítás teszi ki. Sok háztartás fényárban úszik. Mindenhol égetik a villanyt ész nélkül. Mivel a hagyományos izzók fényhasznosítása elenyésző a felvett energiához képest, a legtöbb család már "energiatakarékos" izzókat használ, amelyek tulajdonképpen csak hosszabb használat esetén takarékosak, a gyakori fel-le kapcsolgatások során viszont nagy az energiaigényük. Ezeket olyan helyeken érdemes használni, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk. A lépcsőházakba, közlekedőkbe érdemesebb kisebb teljesítményű izzókat rakni. Sajnos a LED világítás még nagyon sokba kerül, így pénzt azzal sem tudnánk spórolni, maximum energiát. A cél pedig ugyebár az, hogy lehetőleg minél kevesebb pénzünkbe kerüljön a megélhetés.
A műszaki eszközeinket úgy kell megválasztani, hogy ár/teljesítmény arányban a lehető legjobbak legyenek. Ugyanúgy, mint a mosó- és mosogatógépek esetén a víztakarékossággal, itt is a nagyobb villamosáram megtakarítás magasabb árral jár, így nem biztos, hogy pénzt spórolunk vele.
Tudni kell azt is, hogy elektronikus eszközeink készenléti állapotban is áramot vesznek fel. Ha teljesen áramtalanítjuk őket, akkor jelentős összegeket spórolhatunk. A legbiztosabb, ha kihúzzuk őket a konnektorból, de a legtöbb kapcsolóval ellátott elosztó megfelelő lehet erre a célra. Lehet kapni időzítővel ellátott kapcsolókat is, de ezekre biztos nem költenék.
Méréseket nem csináltam, de úgy olvastam más fórumokon, hogy akár egyhavi villanyszámlát is meg lehet spórolni ilyen megoldásokkal. Amik kikapcsolás után nem vesznek fel áramot, azok pl. az LCD kijelző nélküli kávéfőző, kenyérpirító, mikrosütő (itt is csak a kijelző nélküli), vasaló, stb. A tv, a hifi és egyéb szórakoztató eszközök pedig a legtöbb esetben készenléti módra vannak kapcsolva, így jelentős fogyasztásuk van. A monitoroknál ugyanez a helyzet. Bátran kapcsoljuk ki őket. Ne felejtsük el kihúzni a notebook töltőt és a telefon töltőket sem, mert ezek függetlenül attól, hogy van-e csatlakoztatva rá készülék, áramot vesznek fel.
Érdemes a hűtőszekrényre is figyelni, mert ha jobban szellőzik a motortér, akkor kevesebb energia szükséges a hűtéshez, mivel nem veszélyezteti az átmelegedés.

A fűtéssel is tudunk megtakarítani. Sokat jelent, ha a ház megfelelően szigetelt és a nyílászárók is korszerűek.  A szigetelés és egy nyílászáró csere megtérülését is számolni kell, ami általában hosszútávú. Egyszerűbb megoldás a termosztátos radiátorszelep, ami a megfelelő hőmérséklet esetén elzár, így nem kell tovább melegíteni a vizet. Ha nem nyári meleget akarunk, akkor javasolt a szobahőmérsékletet tartani, vagy 1-2 fokkal alacsonyabbat beállítani és jobban felöltözni (némileg rontja a komfortérzetet). Ha van vegyes tüzelésű kazánunk, netán cserépkályhánk, és persze hozzá saját tüzelőanyagunk, akkor a gázfűtéshez képest sokkal jobban járhatunk.

Még mivel tudunk spórolni a rezsiköltségen kívül? Az ingatlanadót nem ússzuk meg, azt be kell fizetni. Talán a ruházkodás és az élelem, na meg a szórakozás. Nem fontos mindig a legújabb "divat" szerinti ruhákat megvenni, hanem meg kell várni a szezonvégi kiárusításokat vagy akár second hand boltból is lehet öltözködni. Ki lehet fogni jobbnál jobb darabokat. Nem fontos a legnagyobb Internet díjcsomagra sem előfizetni és a tv csatornák számát is le tudjuk redukálni.
Az élelmiszerek egy része (már aki rendelkezik kiskerttel vagy földterülettel) megtermelhető házilag (pl. zöldség-gyümölcs) és akinek állattartásra is van lehetősége, annak nem kell húsra vagy tojásra költenie. Le kell mondanunk azokról az élelmiszerekről is, amik egészségtelenek és helyettük a nagy tápértékű termékeket kell választani. Főzni mindig csak annyit, amennyit el is fogyasztunk, így a felesleg nem a kukában végzi. (Tv-műsorokban láttam ismeretterjesztő csatornákon, hogy a háztartások többségében a keletkezett hulladék több, mint fele ételmaradék. Ez nagyon nagy luxus!!!)

Ha belegondolunk, akkor mindennel lehet spórolni. Egy kicsit vissza kell fogni magunkat a saját érdekünkben is. Azért dolgozunk, hogy a nehezen megkeresett pénzt elpazaroljuk??? Gondolkodjunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése