2012. február 14., kedd

Lehetünk-e teljesen önellátóak?

Valószínűleg IGEN. DE! ez nem megy egyik napról a másikra. Jól meg kell tervezni és sok lemondással is jár. Néha másra is van igénye az embernek, mint amit saját maga meg tud termelni. Azokat a dolgokat pedig csak pénzért tudja megvenni (nem éppen a cserekereskedelem időszakát éljük). Aztán ott a másik fele, hogy akadályokba is ütközünk számos esetben.
Tegyük fel, hogy feladjuk eddigi életünket, elköltözünk falura vagy tanyára és ott belevágunk új életünkbe. Földet művelünk, állatokat tenyésztünk, előállítjuk a villamos energiát, gondoskodunk magunknak téli tüzelőről, stb. Ez rengeteg munkával jár (mintha főállásban csinálnánk), na és persze felelősséggel. Felelősek vagyunk a környezetünkért, ahol kiemelt helyen vannak haszonállataink is. Ha csak saját magunkat látjuk el és nem termelünk többletet, akkor miből fizetjük be pl. az ingatlanadót vagy az egészségbiztosítást, miből vesszük meg az autóba és a gépekbe az üzemanyagot és egyéb hasonló nyalánkságokat? Jó a kérdés. A válasz: termeljünk többet. Na de mennyit? Annyit, hogy mindezt fedezni tudja. Akkor viszont őstermelőnek kell lennünk, de az bizony nem az a mennyiség, amiből mindent fedezni tudunk. Ha kicsit nagyobban csináljuk? Akkor meg vállalkozói igazolvány szükséges. A járulékos dolgokat pedig ismerjük. Lássuk be, hogy mindenképpen szükségünk van pénzre, ha látni is akarunk valamit a világból, nem csak a tanyán élni és 10 km-nél messzebb soha el nem jutni. A gyerekeinket is taníttatni kell ugyebár, mert nembiztos, hogy a tanyán akarják leélni az életüket és a szomszéd gumicsizmás tehenészlányt szeretnék feleségüknek.
Mindent tehát nem tudunk előállítani, amire szükségünk van, bár jelentősen csökkenthetjük ezek számát.
Számomra az a fontos, hogy amit saját magam elő tudok állítani, azért ne kelljen minden hónapban vagy héten pénzt kiadnom. A lehető legnagyobb függetlenséget akarom elérni. Ha csak a család számára szükséges zöldséget és gyümölcsöt tudom megtermelni, akkor azzal is sokkal előbbre vagyok, mint egy átlag család, de ez nekem nem elég. Létbizonytalanság van. Félek. Félek attól, hogy mi lesz, ha nem lesz elég pénzünk a számlákra, a megélhetésre. Most még nincs ezzel gond, de ki tudja? Egyszer fent, egyszer lent. Eljöhet ez az idő és jó, ha felkészülten várjuk. Önellátó akarok lenni! A lehetőségeimhez képest. A meglévő dolgokra kell alapoznom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése