2012. február 14., kedd

A kerítés azért nincs kolbászból!

Sehol nem kolbászból van a kerítés, a húskészítmények árai egyre magasabbak és ha jól megnézi az ember, akkor a súlyuk kb. felét víz teszi ki. (Ha berakod a hűtőbe kicsit hidegebbre, akkor látod, hogy jeges lesz az egész.) Tulajdonképpen mit is vásárolunk meg "felvágottként", "szalámiként"? Lehetne beszélni róla, hogy miből is készülnek. Valószínűleg nem a legszebb húsokból. Ha "normális" terméket szeretnénk vásárolni és nem parizert, akkor igencsak a pénztárcába kell nyúlni, mert 3000 Ft alatt nem igazán kapni kilóját, a jobbak pedig 5-7000 Ft-ba is kerülhetnek.
Egyre kevesebbet veszünk hát ebből is. Évente többször rászánja magát a család a kolbász- és szalámikészítésre. Ha nem tudsz állatot tartani, akkor megbízható forrásból lehet kiváló minőségű, akár háztájiban előállított húst is kapni. Mindezt korrekt árakon. Ha az összes hozzávalót (paprika, bél, fűszerek, stb.) meg kell venni, akkor sem kerül többe 1000-1300 Ft-nál kilója a saját készítésű kolbásznak és szaláminak. Így az ember megint tudja, hogy mi van benne és mit eszik (főleg, ha a paprikát is háztájiból szerzed be vagy saját magad termeled a kiskertedben). És hogy füstölni is kell? Biztosan találsz az ismerőseid között olyant, akinek van még füstölője és nem ez fogja kitenni a költségek nagy részét.
Csináld magad, még ha pénzt is kell érte kiadni, mert sokkal jobban jársz, mint a sok E-t tartalmazó ipari termékeknek! Ráadásul, ha jól van elkészítve, akkor hosszú hónapokig eláll.
Receptet nem írok, mert ahány ház, annyi szokás ugyebár, amúgy meg kis keresgéléssel találsz a neten eleget és úgyis a saját szád íze szerint fogod megcsinálni. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése