2012. február 18., szombat

Kecske

"A házikecske (Capra aegagrus hircus) háziállat, a tülkösszarvúak családján belül a kecskeformák (Caprinae) alcsaládjába tartozó kérődző párosujjú patás."
Az évszázadok során számos esetben tiltották a kecsketartást és érdekes szabályozásokat hoztak. Na de erre is ad választ a Wikipédia. A tény azonban az, hogy a kecsketej egészséges és nagyon finom sajtot is lehet belőle készíteni (na meg az összes többi tejterméket). Aki a saját családjának a tejtermék szükségletét fedezni szeretné, az néhány kecskével megteheti. Egy 6-7 fős család számára 4 kecske az egész éves tejszükségletet biztosítani tudja. Mellesleg a hely és takarmányigényük is jóval kevesebb, mint a szarvasmarháknak (persze ezért cserébe kevesebb tejet is adnak, de az bőven elég az önellátáshoz).
Néhány óvintézkedést azért érdemes foganatosítani, mert hajlamosak megrágni a fák kérgét, ami nem tesz jót nekik. Ha van hol legelniük, akkor hálás jószágok. Kár, hogy nálunk nem lehet tartani, mert tiltja az önkormányzat a haszonállatok tartását. :(


(A szomszéd kecskéi vidéken.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése