2012. február 21., kedd

Hatással lenni...

Hatással lenni olyanokra, akik ösztönösen élnek és hajtanak a mókuskerékben azért, hogy éljenek, nagyon nehéz, olyanokra pedig, akik nem is hajtanak, hanem csak elvárják a jót, szinte reménytelen. Mégis megpróbálom. Már csak azért is, mert ha akad néhány normális gondolkodású közöttük, aki tudatosan éli az életét, akkor már nyert ügyünk van.
A legtöbb ember közömbös a természeti környezetével kapcsolatban. SAJNOS! A politika és a gazdasági elit érdeke sem a környezet megóvása, hanem az erőforrások kizsákmányolása.
Hogyan lehetne befolyásolni bárkit is, hogy ésszerűen gondolkozzon, amikor minden irányból olyan hatások érik, amik arra késztetik, hogy gyógyszert vegyen vagy mosóport, új autót, sampont, bifidus acti regularist, mobil telefont, mobil netet és egyebeket. Mindezekkel csak mérgezzük az életünket.

Itt egy cikk a reklámok hatásáról:
http://www.betegszoba.hu/cikkek/pszichologia/a_reklamok_hatasa/

Találni amúgy sok ilyen cikket, felmérést, tudományos kutatást. Bombáznak bennünket mindenféle irányból, hogy fogyasszunk ész nélkül mindenből minél többet. (Bár a tudatos vásárlás is kezd divatba jönni, de még gyerekcipőben jár.)
Hogyan lehetne felvenni a harcot ezek ellen? Hogyan lehetne népszerűsíteni (nem hazugságokkal és félrevezetéssel) az egészséget? Hogyan lehetne népszerűsíteni a környezet védelmének fontosságát?
Van néhány lelkes amatőr (többnyire állatbarátok), akik mindenféle sokkoló képekkel próbálnak érzelmi hatást kiváltani a közösségi oldalakon. Általában sikerül is, de ha mindig negatívumokkal találkozunk, akkor a gondolataink is negatív irányba terelődnek, ami nem jó. Nagyobb arányban kellene lennie a pozitív gondolatoknak, képeknek. Az biztos előbbre vinne, hiszen igényt támasztana a jó iránt.
Mivel a környezetvédelem nem profitorientált (általában), ezért nem is igazán jut pénz arra, hogy ugyanazokat a népszerű marketing csatornákat használjuk, amiket a profitérdekelt cégek. Így nehéz olyan hatást kiváltani az emberekből, hogy megváltozzon az életszemléletük.
Tulajdonképpen ezért hoztam létre ezt a blogot is, hogy kifejtsek valamiféle pozitív dolgot és népszerűsítsem azokat az értékeket, amiknek igazán fontosnak kellene lenniük. Ez önmagában kevés. Nagy-nagy összefogás kellene, hiszen egységben az erő. És élő példákat kell hozni, olyanokat, amiket meg is valósítunk. Hátha más is kedvet kap hozzá. Mi már jó úton haladunk. Pár apró lépést megtettünk, tervek vannak, csak a megvalósítás idő-, pénz- és energiaigényes. Lelkes vagyok és nem adom fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése