2012. február 9., csütörtök

Fűtés

Az eddigi enyhe tél után úgy néz ki, hogy igencsak megugrik a fűtési költség. Örültünk neki, hogy mennyit spórolunk, így nem kell az idén annyi pénzt kiadni, mint a korábbi években, de most azt hiszem, hogy amit megspóroltunk, az elmegy ezekben a napokban.
A rezsi nagy részét a fűtés költsége teszi ki. Jelenleg gázzal és fával is fűtünk. Okosan, ügyesen megtartottuk a vegyes kazánt is arra az esetre, ha netán a gáz ára az egekbe repül vagy gázszünet lesz. Idén nem vettünk fát, mert az sem volt olcsó, csak amit saját magunk vágtunk ki, azt hasznosítjuk újra.
Az ablakok cseréjével érezhetően kevesebbet kell fűteni (több, mint 30 éves házról van szó). A régi fa ablakok keretei is a kazánban végzik szép lassan. Újrahasznosítás! :) Legalább ezzel is spórolunk egy keveset. Jó annak, akinek van saját erdője! Nem kell az egyre rosszabb minőségű gázzal fűtenie.
Elérkezettnek látom az időt, hogy valami alternatív megoldást találjak. Sajnos a házból passzív házat nem tudunk csinálni így utólag, a meglévő fűtési rendszer teljes cseréje pedig szinte lehetetlen, annak ellenére, hogy folyamatosan fejlesztjük. Szóba került a sörkollektoros megoldás is, de azzal csak három, max. 3 helyiséget tudok napközben fűteni, ha egyáltalán süt a nap. A ház nagy részének pedig így is-úgy is szükséges lenne a központi fűtés. Mivel kelet-nyugati irányú a tető tájolása, így nem tudok felrakni napkollektort sem, a déli fal pedig nem akkora méretű, hogy oda el lehessen helyezni egy akkora rendszert, ami ellátná a házat. Ezen felül ha gyári, folyadékos megoldásban gondolkodok, akkor elég hosszú a megtérülési ideje.
A villanyfűtés akkor jöhetne szóba, ha elő tudnám állítani a szükséges energiamennyiséget, de ez napelemekkel szintén akkora összegbe kerülne, aminek a megtérülési ideje túlmutatna a rendszer élettartamán. Szélenergiában pedig nem gondolkozhatok, mert az állandó szélerősség alacsony.
Biogáz előállítása szintén problematikus, mert csekély mennyiséget tudnék előállítani belőle, ha pedig meg kell venni az alapanyagot hozzá, az már drágává teszi. Mellesleg a gázkazánba tisztítatlanul nem vezethetem be a biogázt sem, a tisztítása pedig egy viszonylag költségesebb folyamat.
Hőszivattyú is szóba jöhetne, csak kutas megoldásban gondolkodhatok (ezek rendelkezésre állnak). Azért ez sem problémamentes, mert elég sok vizet kellene egyik kútból a másikba mozgatnom és az aszályos időszaknak köszönhetően nem biztos, hogy lenne akkora vízhozam, amekkorára szükség van. De ez csak az egyik gond. A másik, hogy a hőszivattyúnak - főleg amekkora teljesítményűre szükségünk van - nagy az áramfelvétele.
Na akkor most mit tegyek? Jó lenne megoldást találnom, mert a havi átlag gázszámla már 30.000,- Ft felett van.
Még egy dolog eszembe jutott: tömegkazán. Akkora helyem meg nincs, ahova elférne. :(

Egy több, mint harminc éve épült, ma már korszerűtlennek tekintett házat gazdaságossá tenni nem kis kihívás. Ha új házat építenénk, akkor nem is lenne kérdéses a fűtés megoldása, természetesen tömegkályhával (ha dombházban gondolkodok).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése