2012. február 10., péntek

Folyékony komposzt és Biokál

Ha már a zöldségtermesztésnél tartunk, véleményem szerint az aquapóniában a halak által kibocsátott szerves anyagok, csak kis hányadát adják a szükséges tápanyagoknak. Hogy ne essünk a "minőségi éhezés" hibájába, szükséges, hogy kultúrnövényeink megkapják a megfelelő tápanyagmennyiséget. A jóléti társadalmakban mindennapos a minőségi éhezés, ugyanis a mesterségesen előállított, műtrágyákkal, vegyszerekkel növelt élelmiszerek nem tartalmazzák a szükséges tápanyagmennyiséget, így mennyiségileg ugyan fogyasztunk annyi ételt, amennyire szükségünk van, de azok minősége korántsem elegendő, így kénytelenek vagyunk gyógyszercégek termékeivel pótolni tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag igényünket.
A biotermesztésben ezt a problémát megfelelő trágyázással kiküszöbölhetjük. A lényeg, hogy minőségi élelmet állítsunk elő magunknak.
A növények két módon szívják fel a számukra szükséges ásványi anyagokat:
  • gyökérzeten és
  • lombozaton keresztül.
A hagyományos talajműveléses gazdálkodásban rendszeresen trágyázzuk a talajt, így a felszívódás gyökérzeten keresztül történik. A trágya bizonyos hányada nem fog hasznosulni (minél sűrűbb a gyökérzet és minél közelebb juttatjuk hozzá a trágyát, annál többet hasznosít a növény).
Az aquapóniás rendszerek esetén a hagyományos trágyázás nem megoldható, így szükséges a levéltrágyázás (ez hagyományos művelési mód esetén is ajánlott). Előnye, hogy a folyékony levéltrágya permetezéssel a lombozatra vihető fel, így túlnyomó része közvetlenül a növényre kerül. A lombozaton keresztül nagyon hatékonyan szívódik fel.

Lombtrágyázásra használhatunk akár saját előállítású folyékony komposztot vagy valamilyen gyártó által előállított lombtrágyát is.

A komposzt előállítása nem túl bonyolult folyamat. Erről bővebb információkat a következő helyen találunk:


Kertünkben előszeretettel használjuk a Natur Biokal termékeket, melyek tudományos kísérletekben bizonyították hatékonyságukat. Minden növénytípushoz ajánlott a gyártó által előírt koncentrációt alkalmazni a hatékonyság érdekében. A gyártó oldala elérhető itt: http://naturbiokal.hu/


Több éves tapasztalatok alapján nyugodtan kijelenthetem, hogy a zöldségeink és gyümölcseink szebbek, nagyobbak, finomabbak és ellenállóbbak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése