2012. február 1., szerda

Boldog gyerekkor

A 70-es évek második felében születtem, falun nevelkedtem. Volt kertünk, szőlőnk, szántóföldek, gyümölcsösök, háziállatok. Nem emlékszem, hogy túl sűrűn kellett volna venni a boltban zöldséget, gyümölcsöt, húsokat. Megtermeltünk szinte mindent, amire szükségünk volt. A szüleimnek munka mellett is volt idejük a kertre. Amit a háztáji termeléssel megspóroltunk, azt a pénzt másra lehetett költeni, így nem okozott gondot, hogy hétvégenként kiránduljunk vagy "átugorjunk" 50 km-re egy fagyira, mert éppen ott volt az egyik legjobb.
A családoknak - főleg falun - adott volt szinte minden az önellátáshoz.
Milyen jók is voltak a szüretek vagy a disznóvágások. Megvolt a maguk hangulata. Együtt volt a család, a rokonság. A mai gyerekek már nem is tudják, hogy miről van szó.
A rendszerváltás után szép lassan megváltozott ez a fajta életmód. Belehajtották az embereket a munkába, a pénz hajszolásába, hiszen pénzért minden megvehető. Elérkezett az az idő, amikor már a falusiak sem művelik a földjeiket, nem tartanak állatokat, hiszen ellehetetlenítették őket. Nem éri meg (biztos, hogy nem?) növényeket termelni, mert rossz minőségűek a kiskereskedelemben kapható vetőmagok és gyenge lesz a termés, drágák az állatok, a tápszerek, a permetszerek. Biogazdálkodásra manapság csak nagyon kevesen gondolnak, pedig ebben van a jövő. (Azért örömteli, hogy néhol próbálkoznak vele.)
A háztáji kertművelés és állattenyésztés csak egy kis része az önfenntartó életmódnak, talán az első lépés a függetlenség felé. A második és talán nagyobb dolog, ha az ember meg tudja oldani, hogy független legyen a közműszolgáltatóktól. Saját vízrendszer, szennyvíztisztító, alternatív villamos- és fűtési energia előállítás. Ez mind elérhető, persze nem mindegy, hogy mennyiért.
Nem véletlenül kezdtem el foglalkozni a témával. Már rég nem úgy élünk, mint "4 éve". Szeretnénk saját magunk minőségit előállítani a saját javunkra, egy jobb életet szeretnénk és a gyerekeinknek boldog gyerekkort. Néha-néha lehet hallani híreket önfenntartó faluról, aquapóniás passzív üvegházról, alternatív energiákról. Mindez egyszer-egyszer kipotyog a politikusok szájából is, de hogy valóban komolyan gondolják-e, az még kérdés.
Terveink között szerepelnek ilyenek, mint üvegház építés, szennyvízkezelés és újrahasznosítás, alternatív fűtés és melegvízellátás, valamint villamos energia előállítása. Egyik napról a másikra nem fog menni, az biztos. Bár egyszerű lenne mindent megvenni, de nem ez a cél, hanem amit lehet, azt újrahasznosítás módján, saját erőből megvalósítani. Az ezzel kapcsolatos gondolataimat próbálom meg papírra (virtuálisan) vetni. Remélem, hogy tudok valami hasznosat nyújtani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése