2012. február 9., csütörtök

Aquapónia

Aquapónia. Január elején találkoztam a témával, amikor is egy cikket láttam az egyik internetes híroldalon, hogy egy debreceni illetőségű fiatalember, nevezzük nevén: Péter, egy aquapóniás, passzív üvegházas rendszert épített ki, hogy ellássa kis családját friss zöldséggel és hallal.
Az aquapónia főleg olyan helyekre lett kitalálva, ahol nincs megfelelő termőtalaj. A passzív üvegház pedig jól működő megoldás, hogy a termési időszakot meghosszabbítsuk különösebb extra energiaráfordítás nélkül.

Péter megoldása itt található: http://www.aquaponics.hu
A Facebook-on pedig itt: http://www.facebook.com/aquaponics.hu

Az index.hu által készített videó pedig itt:


Itt pedig egy másik videó, hogy hogyan lehet IBC tartályból egyszerűen aquapóniás rendszert készíteni:


És a komplett dokumentáció itt:
http://www.backyardaquaponics.com/Travis/IBCofAquaponics1.pdf

További hasznos aquapóniás oldalak:
http://aquaponics.com/
http://www.friendlyaquaponics.com/
http://www.aquaponics.com.au/
http://www.backyardaquaponics.com/

A passzív szolár üvegház pedig nagyon jó keretet ad az egésznek, hiszen ha jól van megépítve (minden a megfelelő szigetelésen múlik), akkor átvészelhető vele a tél is, így a kora tavaszi, és a késő őszi növényeket akár egész télen át termelhetjük.

Egy jó alapot képező elképzelés: http://www.passivesolargreenhouse.com/
Egy másik jól működő, ami a Himalája vidékén készült: http://solargreenhouse.org/
Komplett dokumentáció pedig innen tölthető le:
http://solargreenhouse.org/documentation.html

Ezen információk alapján szinte bárki képes lehet megvalósítani egy ilyen projektet. Nincs benne semmi ördöngösség, csak némi tőke szükséges hozzá. A költségek csökkenthetők bontott anyagok újrafelhasználásával, maradék anyagokkal, illetve saját, kétkezi munkával. Persze itt is érdemes a megtérülést kiszámolni, bár többek szerint nem az a fontos, hanem, hogy sajátot és egészségeset eszik a család...

Ennek a post-nak az apropóját az adja, hogy már egy ideje gondolkodok üvegház építésén és ez most egyenlőre elméleti síkon hatalmas lökést adott ahhoz, hogy elkezdjem tervezgetni. Már csak a lehető legoptimálisabb megoldást kell megtalálni. Olcsó is legyen és jó is együtt... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése